Antrenör : Mustafa Salih KARATEPE

Okçuluğun faydalarını fiziksel, sosyal ve mental olarak ele almak gerekmektedir. Okçuluk sporu çok erken yaşlardan olgun yaşlara kadar sürdürülebilen, hayatın neredeyse tüm yaşlarında başlanabilen bir spordur. Okçuluk Osmanlı tarihinde de bugün olduğu gibi elit bir spordu; seçkin atıcılar okçuluk yapmaya kalifiye olurdu. Bugün de her cinsiyetten, her yaştan, toplumun her kesiminden, engelli veya değil herkesin sporu olarak karşımızdadır.

Okçuluk fiziksel ve zihinsel kontrol, netlik, odaklanma, kapasite ve kararlılık sporudur. En üst seviyedeki okçuluk sporcuları günlerini saatlerce antreman yapmaya harcıyor olsa da hobi seviyesinde okçuluğun da büyük sağlık katkıları vardır. İster iç, ister dış ortamda; müsabakada veya sosyalleşmede; her ne kadar durağan gözüküyor olsa da okçuluk oldukça yüksek kalori yakımı içeren, zihinsel olarak üst seviyeye taşıyan bir spor dalıdır.

5 maddede okçuluk sporunun faydaları:

  1. Herkesin Sporu

Okçuluk ne başlangıçta, ne de devamında engel tanımaz ve sınır koymaz. Yaş, ırk, cinsiyet ve hatta uzuv kaybı bile engel değildir. İnanmıyorsanız Paralimpik milli takımımızı ve hatta kolsuz okçu Matt Stutzman’ı araştırın.

  1. Fiziksel Gelişim

Herkesin sporu olan okçuluk oldukça stabil bir spor gibi gözüküyor olabilir. Ancak araştırmalar, ısınma, atışlar, ok toplanması gibi okçuluğun tüm süreçlerini incelediğinde, olimpiyatlarda altın madalya kazanan bir sporcunun toplamda 1084 kalori yaktığını ortaya koydu. Bu enerji miktarı, erkekler 100 metre koşan bir sporcunun yaktığı 1054 kaloriden daha fazladır! Turnuvalarda yarışan okçuların oklarını toplarken kat ettikleri mesafenin 8 kilometre kadar olduğunu öğrenmek sizi belki de şaşırtacaktır!

okçuluk sporunun faydaları

Sadece turnuvalarda değil, asıl eğitimin tümünde, turnuvalara hazırlık sürecinde ve diğer tüm okçuluk süreçlerinde kol ve sırt kaslarımız gelişir ve gövde gücümüz artar. Genel olarak enerji seviyemizde artış gözlemlenir ve kan dolaşımımızla birlikte sağlık seviyemiz artar. Fiziksel faydalarına ek olarak el-göz koordinasyonu için mükemmel olduğunu eklemek gerekir. Eklem ağrıları olanlar için de birebirdir. Yayı germek kolay bir iş değildir. Gerili yayı gergin bir kolla hedefe sabitlemek de kolay değildir.

  1. Mental Gelişim 

Zihinsel sağlık için de birebir olan okçuluk, aktif bir meditasyon sürecidir. Kişinin modunu iyileştirir, anksiyetesini yatıştırır ve depresyonu engeller. Dikkatle odaklanma ve konsantrasyon konusunda mükemmel katkıları vardır. Sabır ve motivasyon pekiştirmede okçuluk çok büyük katkılar sunan bir spordur. Zihnin kendi ve vücut üzerindeki kontrolünü geliştirir. Özellikle genç yaşlarda özgüvenin gelişiminde önemli bir rol oynar. Aynı hayatta olduğu gibi, kötü bir durum karşısında yelkenleri hemen suya indirmemeyi, hemen bir sonraki atışa odaklanmayı öğretir. Hayat da bu öğretilerin toplamı değil midir?

  1. Sosyal Gelişim

Okçuluk sporcunun kendiyle verdiği bir mücadeledir. Bu süreçte kaybeden yoktur. Bireysel bir spor görünen okçuluk aslında turnuvalar haricinde de sosyalleşmek için çok faydalıdır. Her yaştan insanı bir araya getiren okçulukta hem eğitimde, hem de müsabakada sosyalleşilir. Bireysel ve takım mücadeleleri vardır. Takım arkadaşlığını merak eden varsa Mete ile Yasemin’in uyumuna bakın!

  1. Disiplin

Okçuluk her sporda olduğu gibi bedeni ve zihni disipline etmeye yarar. Her sporcu kendi disiplin gelişiminden sorumlu olduğu gibi takımının da disiplinini oluşturmaktadır. Anlık başarıların ardında da, ömürlük başarıların ardında da şans değil, disiplin ve eğitim ve yoğun antrenmanlar bulunmaktadır. Hem yazın hem de kışın iç ve dış ortamda uygulanabilen bir spor olarak okçuluk disiplini öğrenmek ve geliştirmek için mükemmeldir.

Okçuluğun faydaları daha da çoğaltılabilir. Günlük 30 dakikalık aktif bir okçuluk molası bile birçok güzelliği beraberinde getirecektir. Tüm faaliyetlerden önce esnemeyi, sonrasında kaslarımızı gerdirmeyi ve her daim kişisel ve çevresel emniyetimizi almayı unutmamalıyız. 

Salonda ve sahada okçuluk yapmanın yanında keyifli başka aktiviteler de yapmak mümkündür! Ormanlık alanlarda kuru kütük atışları yapmak hem medite edicidir, hem de doğayla bütünleşmemizi ve keyif almamızı sağlar. 

Spor Psikoloğu Arda Coşkun’a kulak verip okçuluğun faydalarını daha iyi öğrenmek ister misiniz?

H A F T A L I K P R O Ğ R A M

GÜNLERSAATLER
ÇARŞAMBA16:00 – 20:00
PERŞEMBE16:00 – 20:00
HER SEANS 1 SAAT TİR
TopBack to Top